CHP ve İYİ Parti, Instagram’a erişim engeline karşı dava açtı

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engelleme kararına karşı dava açtı.

İYİ Parti’den yapılan yazılı açıklamaya göre, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu yargıya başvurarak kararın iptali için dava açtı.

Dervişoğlu “İfade özgürlüğü demokrasinin ve insan haklarının anası olarak kabul edilen bir haktır. Bu hakkın fütursuzca engellenmesi düşünce özgürlüğünün ve insan haklarına dayanan demokratik hukuk devletinin tahrip edilmesi hatta ortadan kaldırılması demektir. Demokratik ve kalkınmış bir Türkiye için yola çıkan İYİ Parti olarak; ülkemize bu kötülüğün yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu karanlık zihniyete karşı mücadelemizi arttırarak devam edeceğiz” dedi.

Açtıkları davanın sadece basit bir idari işlemin iptali talebini içermediğini hukuk devletinin, demokratik düzenin ve insan haklarının korunmasını amaçladığını belirten Dervişoğlu, “Engelleme kararının gerekçesi belirtilmemiş, kamu düzeni ile milli güvenliğin korunması için bu kararın alındığı söyleniyor, fakat gün içerisinde ise kararın katalog suçlarla ilgili olduğu belirtildi. Bu da gerçekte erişim engellemesinin başka bir maksat ve gaye ile yapıldığını göstermektedir. Bu maksat da bir kişinin keyfiliğinden başka bir şey değildir. Açmış olduğumuz bu dava, işte bu tek adam rejiminin keyfiliğine karşı da mücadelemizin bir parçasıdır. Bu yasaklama hukuk bilmezliğin ve hak tanımazlığın göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Dervişoğlu’nun dava dilekçesinde erişim engeli kararının sansür anlamına geldiği, Anayasa Mahkemesi’nin benzer kararlarda belirtmiş olduğu ağır hak ihlalinin bir benzeri olduğu bu nedenlerle kararın başta Anayasa olmak üzere, hukuka aykırı olduğu için yürütmenin durdurulması talep edildi.

TANAL: KARAR KEYFİ VE ANAYASA’YA AYKIRI

Sosyal medya hesabından açıklama yapan CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da kararın iptali için Ankara 10. İdare Mahkemesi’ne başvurduğunu aktardı.

Tanal, “Erişim engeli kararı somut gerekçelere dayanmamaktadır. Karar subjektif ve aynı zamanda keyfi bir karardır. Karar Anayasamızın 2, 26 ve 28. maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesine açıkça aykırıdır. Ankara İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma istemiyle davası açtık” dedi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir